Izvještaj Mura 200 – 2017

CAM02525Štrigova se očito svim silama trudi da bude drugačija destinacija. Drugo izdanje štrigovskog breveta “Mura 200”, uz i oko Mure to potvrđuje.

Subota, 08. travanj, sunčano, ujutro lagano sviježe sa čak i pokojom ranojutarnjom kaljicom kiše. No, sve ukazuje na sunce. Prijavljenih je 85, ali su 7 uredno (opravdano) otkazali. Već od 7 sati prvi randonneuri pristižu. Klipići “Čakovečkih mlinova” su skoro pa još topli, ispečeni u 6:28h. Atmosfera je nerealno smirena zbog nove uredbe o graničnoj kontroli. Svi znamo da bude čekanja, ali se nezna koliko. Do starta su dopedalirali, a ko drugi, Siniša Babić iz Samobora i “Lederhosen Racer” Walter iz Leibnitza. Da, i lokalni randonneuri iz čakovečke okolice. Trebalo bi nas startati 78 i to: 71 muž i 7 djevojaka. Ukupno je ove godine više prijava za start. No, uz 7 otkazanih i 3 “neopravdana” DNS, pa i jednog “energičnog” naknadno uletjelog, ukupno nas je startalo 76 učesnika. Upravo je ovaj “naknadno uletjeli” doprinesel novom HR rekordu po broju učesnika, pa taman za samo jednog. Opet Štrigova. Dakle: 24 Međimurje, 44 Hrvatska, 5 Austrija i 3 Slovenija.

Granični prijelaz je bil zakrčeni hrpom strpljivih biciklista. Granična policija je ručno upisivala svaki dokument, dok su Mejni policaji skenirali. Nakon pola sata sunčanja, više od polovine učesnika je prošlo kontrolu, pa je i prva grupa lagano krenula. Potpuna ravnica murskim i prekmurskim krajem do 1.kontrole u Sotini na 54. kilometru u “Okrepčevalnici Šbüll” je prošla uz umjeren čeoni vjetar. Taman dok se spije špricer, ali dva, pristigla je i ostala grupa. Dalje slijedi Austrija. Poslije par kilometara Burgenlanda, s.lijedi štajerski “Wulklanland”. Zemlja vulkana. Sam naziv ujedno ukazuje na konfiguraciju terena. Asfalt izvrstan, usponi zahtjevni, a spustevi još bolji. I tako negdje 6 puta za redom. No, da bi sve bilo u stilu, kontrola 2 je bila opet na usponu na dvorac Seggau iznad Leibnitza. Prvi su pristigli oko 12:30h. Standardno, štambilj i Murauer pivo 3,20 eura. Trasa je dalje jednako slijedila desnom obalom Mure do Šentilja, uz fakultativnu kontrolu bureka kod Rize na “staroj meji”. Slijede usponi kroz Slovenske gorice sa kojih se pruža izvrstan vidik na Pohorje s jedne i gornju mursku dolinu do Graza s druge strane. Nakon spusta nazad do Mure kod  GP Trate/Mureck slijedimo desnom obalom do Gornje Radgone i “vraćamo” se preko Mure u Austriju, ali samo za kojih 5 kilometara. Na Gederovce ulazimo u Prekmurje(Pomurje) i preko Murske Sobote i panonske ravnice stižemo do Dobrovnika, smještenog u samom podnožju Goričkih bregov. Ne mješati Goriško kod Nove Gorice i Goričko u Prekmurju. 3 kontrola je na Bukovniškem jezeru na 195. kilometru, u brvnari TIC-a. Cilj je sada već doslovno tu, blizu, samo 23 km ravnog sa vjetrom u leđa, pa se većina slobodno opušta pored kod “Cuffy-ja” na sladoledu. I nakon završne ravne brze dionice, posljednje granice kontrole sa ovaj put brzim prolaskom i stvarno posljednjeg uspona, uljećemo u dvorište Kulta. Tu nas čeka štrigovski “hižni japica” Josip Mikec i udara zadnje štambilje u kartone. Uz kobasice sa senfom i pivo il` gemišt slijedi opuštanje i prepričavanje. Ne baš očekivano, trasa se svim ispitanicima sviđa. Iako je tek početak sezone, uočava se da nedostaje novih uspona, pa su ovi doživljeni kao osvježenje. No, to je organizatoru i dobra škola, za dodavanje još uspona i oštrenje visinskog profila.

Od 76 startalih, sve djevojke su uspješno završile. Jedan muž je odustao zbog kvara, a drugih 4 su zbog istog pristigli na cilj skraćenim putem bez 3.kontrole. Onaj jutarnji zadnje prijavljeni, “energični”,  je odvozil rutu Leibnitz i natrag gotovo po zračnoj liniji sakupivši 2. i 4. štambilj. Ukupno 70 homologiranih. Tablica uskoro na Randonneurs Croatie.

Štrigova, najviše učesnika na brevetu u HR, najviše žena učesnica breveta u HR, najbolja vina na brevetu u HR, najduže čekanje na granici 🙂  …….

Hvala randonneurima na odazivu, moderatoru Josipu Mikecu ispred TZ Štrigove na pomoći pri organizaciji, Damiru Kneziću na gostoprimstvu u kavani Kult, Čakovečkim mlinovima na slanim klipićima, Štefanu Šbüllu iz Sotine za organizaciju 1. KT, Arnoldu Pristerniku na pomoći organizacije 2. KT u Seggau, g. Marjanu Kardinaru županu občine Dobrovnik na organizaciji 3. KT, djelatnicima Policijske postaje Štrigova na pratnji i svim fotografima koji su svojim slikama promovirali ovaj brevet.